Og temaet er... 'Uglen'

Overlay

22. maj 2018

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

Børnekulturnatten i Thy er klar med årets tema, og denne gang skal det handle om den bevingede klogeåge, nemlig uglen. Temaet blev udviklet af Hurup Skoles 5. klasse i samarbejde med Billedskolen i Thy. Dermed er forberedelserne til årets børnekulturnat, der afholdes fredag den 14. september, skudt i gang.

Det kan kun være rigtigt, at det er børnene selv, der får lov til at bestemme, hvad deres egen kulturnat skal handle om. Hvert år besøger Billedskolen i Thy derfor en ny skoleklasse i Thisted Kommune og lader en workshop give liv til fantasifulde temaforslag. I år resulterede det i utallige kreative konstruktioner, som alle var lavet af tændstikker, og her blev det eksperimenterende kunstværk 'Uglen' udvalgt som tema-inspiration. 'Uglen' er lavet af eleven Niels fra Hurup Skoles 5. klasse.

 

Leg viser vej
Billedkunstner og underviser på Billedskolen i Thy, Pia Skogberg, ledte den workshop, hvor 'Uglen' blev skabt. Hun ønskede at få børnene til at lege og dermed åbne for deres kreativitet.

 

Pia fortæller: "Alle børn havde det samme udgangspunkt, den samme instruks – de skulle ikke tænke, men bare følge og se, hvordan deres figurer udviklede sig. Deri ligger en vigtig forståelse for børnene, at selvom vi mennesker bruger de samme ord, så har vi forskellige forestillinger om selvsamme begreber. Der er altså ikke noget fast facit på, hvordan eksempelvis en bil skal eller kan se ud – og ej heller, hvordan en given opgave skal eller kan løses."

 

Når børn og kunstnere mødes

Det valgte tema 'Uglen' kommer til at løbe som en rød tråd igennem både kulturnatten såvel som den forudgående temauge i uge 37, der fungerer som opakt. Temaugen afvikles i samarbejde med Kulturtjeneste Thy, der tilbyder et forløb kaldet 'Mød en kunstner', hvor alle folkeskoler og dagtilbud kan få besøg af en professionel kunstner i løbet af ugen. Kunstneren møder her børnene i deres vante rammer og skaber en række oplevelser med afsæt i æstetiske læreprocesser.

Konceptet er udviklet ud fra en viden om, at kunsten kan være med til at fremme børns trivsel, udvikling, læring og sociale dannelse, og ud fra et ønske om, at adgangen til kunstneriske oplevelser skal være lige for alle børn. Derudover kan årets tema frit bruges til aktiviteter på eget initiativ.

 

Børnekulturnatten '17 på film

Hvis man vil se, hvordan børneaktiviteterne foldede sig ud sidste år, hvor der var regnbuetema, kan man se den netop offentliggjorte film her.

 

"Vi har lavet en film med videoklip fra 2017 optaget af deltagere ved sidste års børnekulturnat," fortæller Trine Laustsen, der er eventets tovholder. "Også i år forventer vi at lave en film igen, og jeg er allerede meget spændt på at se, hvilke ideer arbejdsgruppen finder på."
 

Børnekulturnatten kort fortalt

Siden 2001 har en bred vifte af foreninger og institutioner åbnet deres døre for børn og deres forældre en fredag aften i september og budt på spændende aktiviteter rundt omkring i Thisted by. Arrangementet planlægges af en arbejdsgruppe, som er sammensat af de mange deltagende aktører fra Thy.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!