Alive Festival fuldender programmet med 14 spændende navne

Overlay

27. juni 2018

af Martin Arthur

Koncert

Den thy’ske festival, der i 2017 vandt den Nordjyske Kulturpris, markerer sit 10-årsjubilæum med et mangefacetteret musikkatalog. I dag har de offentliggjort sidste halvdel af jubilæumsprogrammet.

Gæsterne er allerede blevet forkælet med stærke navne som Peter Sommer og den legendarisk reggae- og synthpop-duo Laid Back. Og nu gælder det altså endnu 14 spændende navne: Iceage, Folkeklubben, Lydmor, Gents, AddisAbabaBand, ML Buch, Thy Music Collective, Brynjolfur, Drew, TAN, Nicolai Noa, No Hands, Master Fatman & DJ on Iceland og Fyraftensboogie + Mobumfe.

Når Alive Festival til sommer slår dørene op, bliver det endnu engang til den største og mest ambitiøse festival til dato. Rekordmange gæster forventes at lægge vej forbi Thy: omkring 2000 frivillige og betalende gæster fra hele landet. Og igen i år bliver det med det mest ambitiøse musikprogram til dato. Med de sidste offentliggørelser tæller Alive Festivals program til sommer hele 25 navne:

When Saints Go Machine, Peter Sommer, The Asteroids Galaxy Tour, Gents, Iceage, Folkeklubben, Warhaus (BE), Laid Back, The Entrepreneurs, Skammens Vogn, Iris Gold, Fugleflugten, Lydmor, Barselona, ML Buch, AddisAbabaBand, Brynjolfur (FO), Goss, Drew, TAN, Thy Music Collective, No Hands, Nicolai Noa, Master Fatman, Fyraftensboogie.

Foruden det nu fuldendte musikprogram præsenterer festivalen også et dagsprogram med unikke thy’ske oplevelser: Vildmarkstur med Thy Hike, bryghusbesøg hos Thisted Bryghus, fællesmiddag med Spisehuset Thy, en dag ved havet i Vorupør og ’Den thy’ske eventyrtombola’.

De 14 nye navne:

Iceage
Selveste Iggy Pop har udråbt sig som fan og kaldt dem: ”The only current punk band I can think of that sounds really dangerous." De debuterede i 2011 med ’New Brigade’, hvis rastløse postpunk bød på en hidtil uhørt, ungdommelig fandenivoldskhed i dansk musik, og som Soundvenue kaldte for ”muligvis det vigtigste danske album siden Klichés ’Supertanker’.” Siden da er det blevet til tre albums, hvoraf det seneste, ’Beyondless’, udkom i maj i år. Udtrykket er varmt, legende og symfonisk, og bandets paranoide og dunkle univers har aldrig været mere tilgængeligt. Iceage er et potent kraftværk, og det maksimalistiske, nye udspil understreger kvartettens status som Danmarks måske mest unikke rockband.

Folkeklubben
Folkeklubben er rendyrket folk, store popsange og hårdtslående rock’n’roll. Og så er de noget så forfriskende gammeldags som en treenig folkeskjald, der rejser land og rige rundt med lige dele medrivende og bidende, kritiske sange – til og for folket. Tre succesfulde albums er det indtil videre blevet til, og det er med et solidt bagkatalog, en uforfalsket ægthed og et umiskendeligt folketække, at Folkeklubben sætter kursen mod Thy til august.

Lydmor
Lydmors elektroniske neonunivers er et detaljerigt og futuristisk sammensurium af følelser og indtryk, som det er svært ikke at fortabe sig i. Jenny Rossander, kvinden bag aliaset, er kendt for spektakulære shows med stærke statements. Alene står hun på scenen, men fylder elegant sfæren med sin smukke og melankolske vokal, der understøttes af vilde utæmmede beats og bevægelser. Rossander er på vej med sit tredje album ’I Told You I’d Tell Them Our Story’, der er inspireret af et udfoldende år i Shanghai, og man kan allerede nu lytte til singlerne ’Killing Time’ og ’Money Towers’.

Gents
Gents debuterede med EP’en ‘Embrace the Future’ i 2015, og siden da er det gået stærkt med udsolgte koncerter og begejstrede anmeldere og fans. Theis Vesterløkke og Niels Fejrskov Juhl har med pastelfarvet 80’er-romantik fundet deres eget distinkte særpræg i virvaret af danske synthpopbands. Sidste år udkom de med debutalbummet ’About Time’, og udtrykket balancerer mellem det kække og det eftertænksomme i et sangkatalog af guilty pleasures, nostalgi og stor patos, hvor de fængende hooks ånder af ferie, kulørte drinks og smidige udskejelser på dansegulvet.

AddisAbabaBand
AddisAbabaBand beskriver sig selv som en bastard af alt fra free jazz, psykedelisk rock, westcoast funk og traditionelle afrogrooves. Lydbilledet defineres af en skarp blæsersektion og en stærk rytmegruppe med flere perkussionister. Læg dertil brusende orgelklange, kosmiske fløjter og suggestive violintoner, og du har et band, der i sandhed skaber en kalejdoskopisk musikoplevelse. Inspirationen er overvejende hentet fra afrikansk musik og ikoner som Mulatu Astatke, Fela Kuti og Ebo Taylor.

ML Buch
ML Buch debuterede i 2017 med EP’en ’Fleshy’ og høstede med det samme frugterne af arbejdet – foruden flotte anmeldelser blev det også til en koncert på Roskilde Festival. Siden da er der kommet tre singler fra Marie Louise Buchs hånd, og det ambiente, musikalske univers har bevæget sig en smule – fra en lyd båret af støjende guitarer og kølig vokal til et lettere og mere poppet udtryk, hvor synthen har fortrængt de tunge strengeinstrumenter. Det er der kommet nogle interessante numre ud af – senest belønnet med ’Årets håb’ ved Steppeulven 2018.

Thy Music Collective
Alive Festival og Thy Music Collective er resultatet af samme projekt: en gruppe unge menneskers insisteren på, at Thy skal være et musikalsk og kulturelt fyrtårn i det danske landskab. På Alive i 2014 katapulterede kollektivet sin eksistens ud i verden med, hvad Gaffa beskrev som ”en fabelagtig koncert” og ”en helt igennem mindeværdig optræden.” I år gentager Thy Music Collective succesen og spiller en jubilæumskoncert, der vil præsentere en stærk blanding af bands fra festivalens spæde år og kollektivets nyeste skud på stammen. Forvent en koncert med fællesskabet i centrum – og glæd dig blandt andet til gensyn med hedengangne Artificial Brothers og Magnolia Shoals.

Brynjolfur (FO)
Den færøske DJ og producer Brynjolfur har med sin kompromisløse og groovy lyd sat solide aftryk på den danske, elektroniske scene gennem flere år – blandt andet med sine psykedeliske dj-sæt og energiske remix for kunstnere som Diplo (feat. MØ), Kasper Bjørke og Vinnie Who. Han fik for alvor international opmærksomhed med singlen ’I Love You’ i 2013 og vandt i 2014 den prestigefyldte pris ‘Sound of Copenhagen Talent Award’. Brynjolfur lærte i en tidlig alder at spille klaver og har altid været fascineret af elektronisk musik, hvor han finder inspiration i old school disko, psykedelisk musik og rummelige atmosfæriske stemninger.

Drew
Drew er en 27-årig R’n’B-sangerinde, der selv beskriver sin musik som et kærlighedsbarn imellem Banks og Taylor Swift med et strejf af Joan Baez. Det er inderlig og ærlig pop med storladne hooks og tunge beats, der med masser af energi driver de fængende kompositioner fremad. Lydbilledet blander klassiske singer/songwriter-elementer med store synthflader og tunge grooves, og udtrykket fuldendes af hendes enorme kapacitet som sanger. Den seneste single ’Hard To Love’ strøg ind som Ugens Uundgåelige på P3, og Drew er med hastige skridt på vej ind på den danske musikscene.

TAN
TAN er en ny elektronisk duo, hvis synth-tunge lyd og visuelle stil trækker kraftigt på 80’ernes umiskendelige, syntetiske afkroge. De to medlemmer har deres musikalske opdragelse i henholdsvis The Woken Trees og De Underjordiske, men i denne sammensætning er den dystre postpunk og psychrock skiftet ud med – hvad de selv betegner som – eurowave. De instrumentale sange emmer af futuristiske og urbane vibes og byder på dundrende beats, catchy temaer og ambiente lydflader. Bandet er kendt for et glamourøst livesetup med dansende drag queens. TAN indkapsler både fortiden og fremtiden i deres sigte mod klubfestens ekstatiske dansegulv.

Nicolai Noa
Nicolai Noas dybe vokal er for nogle bedst kendt fra Magnolia Shoals' storladne rockunivers. Med sin kommende dansksprogede EP, ’Gælden’, går Nicolai Noa solo under eget navn. Selvom mørket stadig lurer, er lydbilledet lettere og mere poppet. Omkvædene er fængende og teksterne bittersøde. Med en selv- og samfundskritisk tone bliver hverdagssituationer til sørgmodige hits med et ligefremt udtryk. Den karakteristiske vokal udsætter det danske sprog for pudsige udtalelser og finurlige fraseringer i et kontrastfuldt univers, der trækker på ikoniske referencer som Nick Cave, Bruce Springsteen og PJ Harvey.

No Hands – DJ Central, DJ Sports, C.K., Manmade Deejay
De fire aarhusianske dj’s og producere har siden 2015 udgjort house-kollektivet Regelbau. Lige nu peger pilen kun én vej for firkløveren: Sidste år satte det store amerikanske musikmedie Pitchfork fokus på Regelbau med beskrivelsen ”det danske kollektiv, der genopliver house-musikken,” og til sommer spiller de tre timer i streg på Roskilde Festival. Der er med andre ord et brandvarmt dj-set i vente, når Regelbau sætter kursen mod Alive til Thys største nattefest.

Master Fatman & DJ on Iceland
Morten Lindberg, bedre kendt under aliaset Master Fatman, er en mand, der er berømt for sine mange talenter – som sanger, instruktør, TV- og radiovært mv. På Alive Festival kan han imidlertid opleves i en af sine bedste inkarnationer – som dj. Master Fatmans pladesamling spænder vidt – fra tyske schlagere og disco til den mest svedige 70’er-funk og groovy jazzmusik. Og med musikalske afstikkere til Brasilien, Indien og Jamaica kommer han vidt omkring.

Fyraftensboogie + Mobumfe
Fyraftensboogie spiller sammenkædet disco, funk, hiphop og alskens andre genrer. Denne blanding resulterer i et eklektisk kludetæppe af sømløst sammensat retro-kræs, man gentagne gange kan vende tilbage til – og nok så vigtigt: danse til. Drengene fra Fyraftensboogie bliver ledsaget af Discothéque Mobumfe, som sørger for at disco og boogie spædes op med afrikanske inputs såvel som britisk dubstep og drum & bass.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!