Thisted Varmeforsyning investerer 38 millioner kroner i en udvidelse af geotermianlæg

Overlay

28. februar 2017

af Martin Arthur

Erhverv

Den billige og miljøvenlige varme i Thisted bliver nu sikret for fremtiden.

Geotermi er den billigste og mest miljøvenlige energiform, som Thisted Varmeforsyning kan levere, og derfor har bestyrelsen besluttet at udvide det eksisterende anlæg. På den måde er borgerne i Thisted sikret den billige og miljøvenlige varme i mindst 30 år frem.

Placeres på industrigrund
Anlægget, som skal etableres, ligner det, som allerede eksisterer på Leopardvej 24. Det placeres på en industrigrund på Uglevej, og der er ikke gener for de få naboer ved anlægget. Dog kan der i anlægsfasen på cirka to måneder være støj fra boringer og generatorer.

Alle tilladelser er på plads og planlægningen er godt i gang, så Thisted Varmeforsyning regner med, at etableringen går i gang til efteråret, og at anlægget kan være i drift i foråret 2018. Investeringen er i alt på 38 millioner kroner, hvoraf Varmeforsyningen selv har henlagt nogle midler og derudover låner 32 millioner kroner gennem KommuneKredit.

Forbrugerne kommer trods den store investering ikke til at opleve en prisstigning på varme, lover Lars Toft Hansen, der er formand for Thisted Varmeforsyning. Tværtimod er han glad for at kunne love både billig og miljøvenlig varme de næste mange år i byen.

”Geotermi er jo helt CO2-frit, så det kan ikke blive mere miljøvenligt, og vi lader ikke priserne stige. Vi ønsker fortsat at Thisted er en af de allerbilligste byer, når vi ser på fjernvarmepriserne,” siger han.

1250 m boring
Boringen på Uglevej skal 1250 m ned i jorden. Her skal det benyttede og nedkølede geotermivand på 10 grader pumpes ned i undergrunden. Vandet er tidligere pumpet op på Flintborgvej, hvor det er 45 grader, og det bruges til at varme vandet op, som løber ud i fjernvarmenettet til forbrugerne. Dermed er der ingen spild af vand, og det hele foregår i et lukket kredsløb. I dag fylder geotermien 14 % af varmeproduktionen på Thisted Varmeforsyning, og når det nye anlæg er i drift, forventes det, at det kan blive op mod 20-25 %.

Først – igen!
Thisted Varmeforsyning var tilbage i 1984 de første, der etablerede geotermianlæg i Danmark. Siden er kun to anlæg mere kommet til, nemlig på Amager og i Sønderborg. Nu bliver Thisted igen de første, der har tre aktive boringer.

”Vi er igen på forkant, og vi er glade og stolte over, at vi kan sikre forbrugerne noget af Danmarks billigste og mest miljøvenlige varme,” siger Lars Toft Hansen.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!