RIDDEREN I RØVERREDEN

Overlay

27. februar 2017

af Martin Arthur

Teater

En musikalsk fortælling om Hans Bakgaard.

”Er man glad, så er man selvglad. Er man god, så er man selvgod, er man tilfreds, så er man selvtilfreds. Og er man ikke ligesom alle andre, er man lidt til en side – en særling, slet og ret en særling.”

Sådan sagde sangeren, digteren og livskunstneren Hans Bakgaard, og man må erkende, at han var ikke som folk er flest.

Han var landmandssønnen fra Thy, der drog til Amerika for at blive verdensberømt operasanger, men vendte hjem til et lille husmandssted i Ydby og endte med at blive Thys digter og fortæller. Fik han sangundervisning af en af Danmarks største Wagnersangere, var han i Amerika, og tjente han en formue der, som blæste overbord på damperen på vej hjem til Danmark? Og døde sygeplejersken, hans livs kærlighed, fra ham, eller blev hun i stedet gift med en grosserer fra København?

Og betyder det egentlig noget, hvad der er digt, og hvad der er virkelighed?

I cabaret-form følger vi Hans Bakgaard, med Hans Dueholm som fortæller, fra han som ung søger efter sin identitet og drager udenlands for at finde den. Men ender med at finde den der, hvor han kom fra, Ydby i Thy.

Hans Bakgaard var en original i ordets positive betydning og kunne på mange måder minde om Cervantes Don Quijote, ridderen af den bedrøvelige skikkelse, hvis drømme og fantasier også blander sig med virkeligheden. Forbindelsen mellem Hans Bakgaard og Don Quijote løber således også som en rød tråd gennem hele forestillingen.

Om Hans Bakgaard
Hans Bakgaard var en mand med store drømme og ambitioner. Han udgav digte på rigsdansk såvel som på thybomål, skrev skuespil, holdt foredrag (indimellem i kjole og hvidt og gummistøvler – alt efter vejret), holdt store hjemstavnskoncerter i Thy og lavede en af Danmarks første naturspillefilm i farver ”Ræven fra Boddum Bæk”.

Alt gjort med stor kærlighed både til Thy og til den pige, han aldrig kunne få.

Sent i sit liv fik Hans Bakgaard den store belønningsmedalje i guld, som kongehusets påskønnelse af hans forfatterskab, og thyboerne, der indtil da havde set lidt på ham med en blanding af skepsis og undren, tog ham endelig til sig.

Musik og tekster
Musik og tekster af Jeppe Aakjær, Wilhelm Kienzl, Maurice Ravel mfl. og ny musik af Allan Dahl Hansen blander sig med Hans Bakgaards egne digte, tekster og skuespil og lyd- og filmklip og fortæller derigennem historien om den særegne digter, Thys Don Quijote.

Den sammenkædende tekst skrives af Hans Dueholm med hjælp bla. fra Knud Sørensens ”Digterne omkring Limfjorden”, Niels Stokholms ”Ånd og gevær”, materiale hentet på egnsarkiverne, samtaler med thyboer, der kendte Hans Bakgaard, og selvfølgelig Hans Bakgaards egne tekster, skuespil, interviews m.m.

Medvirkende
I forestillingen medvirker operasanger og skuespiller Hans Dueholm og pianist Allan Dahl Hansen. Instruktør: Niels Vendius. Producent: Thy Teater/Figaros. 

Ridderen spiller på Thy Teater i Thisted i perioden 2.-30. marts. Den spiller også på udvalgte spillesteder i Thy og øvrige Danmark.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!