Karl Skaarup - spillemand i 85 år

Overlay

19. september 2013

af Laura Jørgensen

Koncert

Den 5. oktober kl. 15 afholder Thy Folkemusik en stor koncert i Vestervig Kirke for og med Karl Skaarup i anledning af Karl Skaarups 85-års jubilæum som spillemand

Det er helt enestående, at en musiker kan fejre 85-års jubilæum som musiker. Der kræver, at man har levet længe, og at man er begyndt tidligt.

Karl Skaarup er 89 år, født 1924, og allerede som 4-årig spillede han til bal på en enradet harmonika. Som stor dreng spillede han sammen med den legendariske spillemand Viggo Post, og af ham lærte han sit store repertoire af Thy Folkemusik. I de følgende år spillede Karl til baller og til fester. I 1950erne spillede han i 6 år hver aften i Markedshallen i Thisted tidens populære musik, tango, foxtrot og vals. Siden har han levet af at være musiker. På døren i hans hjem i Koldby står der også ”Karl Skaarup, Musiker”.

Karl Skaarup er bærer af en 150-årig tradition, som han stadig fornyer. Det er kun sådan, en tradition kan overleve. Hans musik rummer også generationers populærmusik. Men hvad han end spiller, og hvor han end spiller, til fest, til bal eller til julegudstjeneste i kirken, så er hans spillestil højst personlig. Han spiller ornamenteret og temperamentsfuldt, og han spiller sine melodier forskelligt fra gang til gang. ”Musik er følelser” siger Karl Skaarup, og om de improvisationer, triller og fingerløb, som han smykker sin musik med, siger han: ”For mig er det ligesom salt og peber, krydderier til maden. Ligesådan er det i musikken. Der skal lidt krydderier med, ellers er det uinteressant og uvedkommende”.

I dag er Karl Skaarup en legende i dansk spillemandsmusik, og unge musikere valfarter til Thy for at spille sammen med ham. Selv spiller han i hele landet, ofte til Thy-baller, og ofte sammen med violinisten Kristian Bugge. Kristian opsøgte Karl allerede, da han var elev på konservatoriet, og han fik Karl som lærer. Kristian Bugge siger om Karl: ”Det har været en kæmpe inspiration at spille sammen med Karl og lære af ham. Han har som ung lært et unikt musikrepertoire fra Thy i direkte, ubrudt linje fra de gamle spillemænd, og han spiller det stadig med vildskab, saft og kraft”.

Karl Skaarup er en legende, men han er en levende legende. I 2009 fik han en helt særlig pris, Danish Music Award Folk formidlingspris. Han fik den for at have medvirket til, at en særlig musik, Thy-musikken, blev bevaret og fornyet, men først og fremmest fik han den for have formidlet sin musik videre til nye generationer. Det kunne man opleve, da Karl ved prisoverrækkelsen spillede et par Thy-danse sammen med den unge fremstående gruppe ”Baltic Crossing” med musikere fra Danmark, Finland og England.

2012 var der premiere på en film af Jørgen Vestergaard ”Spillemanden – en film om Karl Skaarup”. Filmen viser Karl Skaarups mange forskellige funktioner hos Thy Folkemusik: Som solist og fortæller, som underviser af unge musikere fra hele landet, i samspil med den unge vilde gruppe ”Habadekuk”, og sammen med Kristian Bugge til Thy Bal på Hørdum Kro.

Filmen fik en flot modtagelse; der stod blandt andet: ”Filmen er om musik og musikalske generationsskift, uden egentligt brud, men med tradition, videreførelse og fornyelse, og om den personlige faktor, det drejer sig om: Karl Skaarup.

Direkte gribende er det at overvære den gamle musiker lytte sig ind i et ungt orkester, Habadekuks fremmede musik og lidt efter spille sammen med dem”.

Samme år fik Karl Skaarup Grethe og Jørgen B. Bonnerup fonds store pris på 25.000 kr., og i begrundelsen hed det blandt andet: ”Vi vil gerne tilgodese det sande folkelige, især fordi der er tale om folkelig kultur af den ypperste kvalitet”.

Det er også baggrunden for, at Thy Folkemusik vil fejre Karl Skaarups enestående jubilæum med en tre timer lang koncert for og med Karl Skaarup med musikalske venner fra et langt liv. Der deltager over 30 musikere og sangere. Det er noget særligt for Karl Skaarup og for Thy Folkemusik, at koncerten kan afholdes i Vestervig Kirke. Koncerten er tilrettelagt af Thy Folkemusik i samarbejde med Kristian Bugge og Ivar Mæland.

Billetprisen er 125 kr. Billetter kan reserveres på mail [email protected] eller telefon 2819 6043 / 9795 1616. Umiddelbart efter koncerten er der middag og fest for alle på Hørdum Kro. Prisen for middag og fest er 175 kr. Nærmere information og reservation på samme numre.

Følgende musikere og sangere deltager i koncerten:

Karl Skaarup                                                         Harmonika

Henning Andresen                                                harmonika

Poul Andersen (Vestervig)                                    Bas

Leif Baden                                                             Harmonika

Inge Beck                                                              Harmonika

Leo Bjørnskov                                                       Sanger

David Boulanger (Fanø, Fransk – Canadisk)        Violin

Jennifer Brinch                                                      Guitar

Kristian Bugge                                                       Violin - solist

Anders Christensen                                              Tale

Ove Damgaard (Vestervig)                                   Violin

Tove de Fries (Fanø, Fransk-Canadisk)               Violin

Elisabeth Groth                                                     Sanger - solist

Allan Holm Hansen                                               Sanger

Palle Heichelman                                                  Violin - solist

Morten Alfred Hoirup                                             Guitar - solist

Ejvind Hove (Hove og Munkholm)                        Sang

Jette Højberg                                                        Sanger

Maja Kjær Jacobsen (Fanø, Fransk-Canadisk)    Violin - Hardangerfeler

Allan Klitgaard                                                       Konferencier og sanger

Kenneth Krak                                                        Violin – solist – arrangør

Lars Kristensen                                                     Violin solist

Johanne Sofie Krog Nedergård                            Violin

Uggi Larsen (Vestervig)                                        Harmonika

Aksel Lousdal (Vestervig)                                     Sav

Bent Melvej                                                           Violin – klaver - solist

Klara Møller                                                           Violin

Finn Munkholm (Hove – Munkholm)                     Guitar

Ivar Mæland                                                          Orgel - solist - arrangør

Signe Ottesen (Søborg Vognfjederfabrik)             Kontrabas - violin

Sven Ottesen(Søborg Vognfjederfabrik)               Violin

Ove Petersen (Vestervig)                                      Harmonika

Judy Ryslander (Søborg Vognfjederfabrik)           Harmonika

Vagn Thorning                                                      Sanger

Mikkel Weissberg                                                  Guitar

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!