Madame Nielsen bliver hovednavn på litteraturfestival i Thy

Overlay

04. juni 2018

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

Thyboerne kan se frem til at få en ganske usædvanlig gæst, når den alternative litteraturfestival Thy til Ord udfolder sig i Thisted igen i år. Dette års hovednavn bliver nemlig den formidable forvandlingskunstner Madame Nielsen (tidligere Claus Beck-Nielsen). Hun gæster Thy d. 15. juni og vil byde på en helt enestående aften med både foredrag og koncert.

Årets tema for Thy til Ord er 'Forvandling', og det er vist få kunstnere, der har forvandlet sig selv, som Madame Nielsen har. Hun er blevet kaldt en moderne Karen Blixen – en verdensdame med sofistikerede klæder og banebrydende tanker, men før Nielsen blev 'Madame', var hun kendt under en god håndfuld forskellige kunstnernavne. Især er hun nok kendt som Claus Beck-Nielsen, der stod bag en lang række tankeprovokationer og performances i 00'erne.

 

"Det bliver helt spektakulært at få besøg af Madame Nielsen. Hun er en af Danmarks vigtigste performancekunstnere og forfattere – der er ikke mange, som har bragt sin identitet i spil på samme måde som hende. Man kan rolig vente sig en intens aften," siger Nikolai Banke fra KulturRummet, som står bag Thy til Ord.

Et levende billede på forvandling
I årenes løb har Nielsens værker diskuteret tilhørsforhold, eksistens og (manglende) identitet ved at involvere sig selv i en ofte ekstrem udstrækning – eksempelvis ved at afskaffe sit eget personnummer og iscenesætte sin egen begravelse.

 

Madame Nielsens tidligere kunster-jeg Claus Beck-Nielsen har også markeret sig med satiriske kunstaktioner, som da han i 2004 tog til Irak og vandrede rundt i det krigshærgede land – med demokratiet i en kuffert – for at bringe demokrati til de lokale irakere, NATO havde jo tydeligvis brug en hjælpende hånd. Vandringen blev til bogen 'Selvmordsaktionen'.

 

Daflygtningestrømmene var på sit højeste i 2015 vandrede Nielsen – under sit nye navn, Madame Nielsen – som en fremmed blandt flygtninge, sammen med den store flygtningestrøm igennem Europa, fra flygtningelejr til flygtningelejr og skrev bogen 'Invasionen' om rejsen.

 

"Madame Nielsen er simpelthen et levende billede på forvandling. Her er en kunstner, som i den grad tager sit kunstneriske virke på sig! Det er vildt interessant, hvordan han/hun konkretiserer det med 'forvandling' gennem sit eget udseende," siger forfatter Mette Hegnhøj fra KulturRummet.

 

Bliv tryllebundet af Madame Nielsen
Når Madame Nielsen gæster Thisted vil det blive uden vandresko, men med masser af spændende historier, musikstykker og fantastisk stemning – der er garanti for at gå inspireret derfra.

"Det er altid mega fedt at opleve en kunstner i virkeligheden, og vi glæder os til at se, hvad folk får med sig fra aftenen," siger Mette Hegnhøj.

 

Billetter kan købes i døren eller online, hvis man vil være sikker på en plads.

 

Læs mere om eventet her.

 

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfund.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!