Nordiske toner i børnehøjde

Overlay

21. februar 2018

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

I morgen lyder startskuddet til en helt ny Nordatlantisk Musikstafet for Unge, som KulturRummet er stolte over at være en del af. Musikstafetten er et kunstnerisk udviklingsprojekt rettet mod skoleelever og musiklærere fra fire nordiske nationer, nemlig Danmark, Færøerne, Grønland og Island. Herhjemme er det Hanstholm Skole, som skal repræsentere Danmark – og finde lyden af Thy.

I løbet af de næste tre måneder vil elever og lærere fra Hanstholm Skole, Eysturskúlin i Torshavn, Kangillinguit Atuarfiat i Nuuk og Sjálandsskóli i Reykjavik gå på jagt i deres lokalområder for at indfange lyde. Målet med projektet er at åbne elevernes ører og øjne for både deres egen lokale identitet såvel som for deres nordiske naboers enestående lydlandskaber.

Det stærke team bag projektet er musiketnolog Eva Fock, lydkonsulent Ingeborg Okkels og komponist Mogens Christensen, der gennem musikalske skabelsesprocesser hjælper eleverne med at omdanne deres mange små opdagelser til større sanseoplevelser.

KulturRummet indgår også som samarbejdspartner, og her glæder man sig til at lægge hus til stafettens store finale, der bliver en fælles nordisk sansekoncert med alle de færdige lydlandskaber og fortællinger.

Lyden af hjem
De mange nordiske lyde skal indsamles af lokale elever og derefter forenes i en lydcollage med titlen ”Mit Sted”. Det kan være alt lige lyde fra byens havn, dyr og mennesker til natur og vejr. Udover lyde til lydcollagen vil eleverne også indsamle naturgenstande og materialer for at bygge musikinstrumenter, som de kan skabe en musikkomposition med. Fortællinger med ord og billeder vil sammen med lydcollagen ”Mit Sted” og den selvskabte musikkomposition indgå i en samlet lydfortælling, der er helt karakteristisk for det specifikke område.

En stafet af inspiration
Ved at lade projektet udfolde sig som en stafet bliver det muligt at udforske og opdage forskelle og ligheder mellem de fire lande. Lyder sne måske forskelligt i Grønland og på Island? Suser vinden anderledes på Færøerne end i Danmark? Især havet og havnen er gennemgående temaer i projektet, ligesom naturen bliver en stor inspirationskilde, når de lokale lyde og materialer skal indsamles.

Helt konkret kommer det til at fungere sådan, at første land i rækken laver deres egen lydcollage og musikkomposition, som bliver sendt videre til det næste land, der så dykker ned i optagelserne, lader sig inspirere og skaber deres egen lydcollage samt musikkomposition. Disse bliver igen sendt videre, og sådan fortsætter det, indtil alle fire lande har både skabt og hørt en stedsspecifik lydfortælling.

Følg med i stafetten
Projektet skydes i gang d. 22.-23. februar i Hanstholm, hvorefter de kreative processer flytter sig gennem Færøerne, Grønland og Island i løbet af marts og april, indtil sløret bliver løftet for de færdige resultater lige her i Thy i maj.

I takt med at stafetten når rundt til de forskellige lande, kan du finde resultaterne på projektets hjemmeside mellem de fire lande.

Du kan opleve projektets færdige resultat i KulturRummet i Thisted den 26. maj 2018.

Læs mere på Facebook eller på projekthjemmesiden.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!