Klar med lokale menuer og vegansk mad til Kulturmødet

Overlay

21. august 2018

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

På årets Kulturmøde står tre spisesteder fra Thy og Mors klar til at levere tusindvis af lækre tallerkner lokal mad til de mange gæster. Som noget nyt bliver der et vegansk alternativ leveret af Hotel Thinggaard i Hurup.

I år rykker køkkenerne fra t´bords, Sallingsund Færgekro og Hotel Thinggaard i Hurup til Kulturmødet i Nykøbing, hvor de i et kæmpestort telt på over 500m2 vil bespise Kulturmødets mange tusind gæster med egnens lækreste lokale specialiteter.

Som noget helt nyt vil Hotel Thinggaard servere vegansk streetfood fra Regional Madkultur Thy-Mors’ nye madvogn. Her kan man få veganske shakes med bær og frugter, wraps med salater, pesto og hummus og pastasalater med sommergrønt.

”For et år siden kom der en veganer på hotellet hvert halve år, men nu serverer vi det flere gange om dagen. Det er virkelig eksploderet. Og med et publikum fra de store byer tænker vi, at det er helt oplagt med dette nye alternativ,” fortæller Michael Thinggaard, der er formand for Regional Madkultur Thy-Mors og er med på Kulturmødet for 2. gang.

Sidste år blev han som førstegangsdeltager i madteltet løbet helt over ende. Selv om de andre havde fortalt, hvor mange gæster der kom, og han synes, han var godt forberedt, fik han udsolgt i løbet af fredagen.

”Det sker ikke i år,” siger han med et stort smil. Han er max forberedt og kommer i år med en nyhed – en Thy-Mors-pizza med røget galloway og thybo-ost.

Smørrebrød og stegt flæsk
Hos t’bords bliver successen med lokalt smørrebrød gentaget sammen med en frokostplatte med blandt andet galloway, salat og kartoffelcarpaccio. Igennem hele dagen serverer t’bords hjemmelavet lasagne med kød fra Birkegården og en vegetarisk version, ligesom de hjemmelavede frikadeller med tang med kartoffelcarpaccio og salat også er på menuen hele dagen. Aftenmenuen torsdag fra t’bords er nationalretten stegt flæsk fra Jørsbygaard med kartofler og syltede rødbeder fra Frilandsgrønt – og naturligvis persillesovs, mens det fredag aften er langtidsstegt oksespidsbryst fra gården Birkelund, der skal mætte de kulturglade gæster.

Gullasch og fiskefrikadeller
Fra Sallingsund er det naturligvis den lokale gullaschbaron Bob Trinkjærs luksusgullasch, der serveres, ligesom kromandens hjemmelavede fiskefrikadeller selvfølgelig også skal på tallerknerne. Fra kroen kommer der også pastasalater og sandwich med dampet og plukket torsk. Aftenmenuen herfra torsdag er kylling eller grillet svinemørbrad med smørstegte kartofler og forskelligt, lækkert tilbehør som rabarberkompot og jordskokkechips. Fredag er det en duet af kalvefilet eller svinekam med grov mos og svampemix samt tyttebær, man kan nyde.

Når det kommer til desserten kan man købe is af Thy Øko-is eller kage og frugt i cafeen.

Madguider i teltet
Der bliver således i år endnu flere menuer at vælge imellem i madteltet, så der er noget for enhver smag. Og som noget nyt bliver der også salg af mad og drikkevarer hele dagen i Domen ved Musikværket – for at imødegå den store efterspørgsel.

De mange gæster har også fået Regional Madkultur Thy-Mors til at samle nogle frivillige guider, som skal hjælpe gæsterne i teltet, så de får en god oplevelse. Derudover bliver der også salg af foreningens bog ’Smagens Landskab’ fra baren.

Mange lokale leverandører
Restauranterne har lagt sig i selen for at bruge flest mulige råvarer fra Mors og Thy, og i år er listen over producenter og leverandører lang: Gaardbageriet, Jørsbygård, Slagter Thøgersen, Kyst, Thy Øko bær, Birkelund, Gyrup, Frilandsgrønt, Thy Øko Is, Madsens Bageri, Grøntbørsen, Plan Thy, Tican, Thise Mejeri, Staarup Håndbryg, Thisted Bryghus og Brænderiet Limfjorden.

En af de helt nye i fællesskabet er PlanThy, som blandt andet laver økologiske safte. Så som noget nyt kan man i baren købe nyhederne stikkelsbær, rød ribs og lyserød ribs samt solbærsaft, hvor alle bær er leveret af Thy Økobær.

”Kulturmødet får større og større betydning for de spisesteder, som er med, og de mange leverandører, da vi taler ret store mængder efterhånden. Vi er også utrolig glade for at have dette udstillingsvindue, så vi kan vise hele ’kulturdanmark’, hvad Mors og Thy formår at præstere indenfor lokal kvalitetsmad,” siger Michael Thinggaard, formand for Regional Madkultur Thy-Mors.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!