Vi kan ikke væltes omkuld

Overlay

24. oktober 2017

af Martin Arthur

Koncert

Spil Dansk Ugen i Thy. Ambitionerne har fået endnu et nøk opad, ja, faktisk har der været gang i forberedelserne det meste af året. Og nordvestjyderne er i den grad klar til Danmarks største musikbegivenhed, der i år falder i dagene fra 30. oktober til 5. november.

Allerede i januar begyndte arbejdet med Thy Sangen – en sang, der skulle handle om præcis det Thy, som thyboerne selv fandt vigtigt at fremhæve. Alle blev derfor opfordret til at bidrage til det fælles projekt via idéindsamling på de lokale biblioteker – og efter en lang proces med sangskrivning, indspilning, videooptagelser etc. kunne den fine cadeau til områdets godtfolk og geografi offentliggøres sidst i september.

 

Se musikvideoen her.

 

Entreprenørseminar og Halfdans ABC

Thy Sangen har været en fremragende optakt til en festlig uge, hvor den musikalske støbeske fyldes til randen med spændende begivenheder og eksperimenterende tiltag. De fleste arrangementer er offentligt tilgængelige, men også workshops og events for særligt indbudte er en del af konceptet, som sætter fokus på dansk musik i bredeste forstand.

 

Fire unge, der er en del af Alive Festival, bliver således sendt på entreprenør- og netværksseminar, det lokale band Chalk får en anmeldelse af en professionel musikskribent. Og bibliotekets bogbus ruller ud til udvalgte skoler under parolen 'KulturRummet on tour' – her vil eleverne få en varieret smagsprøve på Halfdan Rasmussens underfundige univers med digte, rim, remser - og selvfølgelig masser af musik. De lokale skoler bliver i det hele taget ikke snydt for musiktiltag denne uge: Hurup Skole får besøg af en professionel komponist, på Tingstrup Skole etableres der en samtalesalon med musik – og en række musikundervisere kommer på kursus under overskriften 'Fem spor i ny dansk musik'.

 

Thy Sangen af karsken bælg

Når Spil Dansk Ugen løber af stablen, kan Thy Sangen selvfølgelig opleves live – og de ca. 150 skoleelever, der er en del af denne event, skal nok sørge for, at Thisted Musikteater (næsten) væltes omkuld.

 

Stine Ejsing, musiklærer og tovholder for dette arrangement, fortæller: "Da jeg skulle lægge programmet for dagen, lod jeg mig inspirere af Thy Sangen, og her kom jeg hurtigt på ideen med at bruge 'A går en tur te' æ haw' som fællessang. Jeg har desuden indgået et samarbejde med vores billedskole, som kommer og laver et langt billede af Thys kyst – deltagerne vil så få mulighed for at dekorere billedet på dagen. Den røde tråd skulle gerne nå omkring hele Thy og glæden ved at bo her. Jeg glæder mig vildt til at se, om dagen kommer til at stemme overens med den forestilling, jeg har oppe i hovedet."

 

En powerpoetisk cocktail til bureaukraterne

Musikken skal ikke bare ud i alle afkroge, den finder sørme også vej ind bag rådhusets 70'er-forskansning, når Borgerservice for en kort bemærkning bliver omdannet til en eksklusiv musikscene. Her vil et udvalg af Thisted Kommunes medarbejdere samt medlemmer fra kommunalbestyrelsen blive underholdt af sanger, komponist og historiefortæller Stine Michel, der ved denne lejlighed får selskab af multiinstrumentalisten Perrys Stenbäck.

 

Igen i år har en lang række aktører lagt sig i selen for at skabe en unik og varieret musikuge. Og det kan være svært at få det fulde overblik, dog kan det anbefales jævnligt at holde øje med vores kulturkalender, hvor de fleste offentlige arrangementer figurerer.

 

Fakta om Spil Dansk Ugen

 

  • Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musikliv. Der er arrangementer 30. oktober - 5. november.

 

  • Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.

 

  • Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.

 

  • Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.

 

  • En lang række radiostationer, bl.a. alle DR's radiokanaler, spiller en dag i ugen lutter dansk musik.

 

  • Spil Dansk-foreningens ejerkreds består af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Musikforlæggerne, Koda og Danske Populær Autorer.

 

  • Spil Dansk samarbejder i 2017 officielt med 26 kommuner. Mange andre kommuner bakker også op.

 

Læs mere om Spil Dansk her.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!