En kulturmilepæl i det Thy'ske

Overlay

18. maj 2017

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

KulturRummet. På onsdag slippes de kreative miljøer for alvor løs. Og der er en helt særlig grund til, at det store jazzkalas netop denne dag garneres med både feinschmeckerfalafel og teenagefestivitas: Plantagehuset og URT-huset er klar til brug!

Sidste år i september blev det første spadestik taget, maskinerne rykkede ind og mænd med hårde hatte gik til hånde. Noget er blevet smadret på bestialsk vis, men mest er der nu blevet bygget op og gjort i stand. Intet er tilfældigt. Vi er nået til færdiggørelsen af projektdel 3, som det lakonisk og prunkløst udtrykkes i bedste styregruppejargon i de kommunale korridorer. Betegnelsen er omvendt proportional med begivenhedens spraglede implikationer. Heldigvis. Velkommen i (noget af) KulturRummet.

Skåltaler og små hapsere
Thisted Kommunes helt store kulturelle satsning indvies med bravur, og derfor står både borgmester Lene Kjelgaard Jensen samt Niels Jørgen Pedersen, formand for Erhvervs-, Arbejdsmarkeds og Kulturudvalget, klar kl. 16, når de første bevingede ord skal sendes ud i æteren. Herefter er der reception, som samtidig er en lille lakmusprøve på Madværkstedets færdigheder – den første større event for den nyåbnede socialøkonomiske café, der har base i Plantagehuset. Christian Poul Petersen, der er spisehusets projektleder, glæder sig til at traktere med bl.a. koldrøget laks og kokostoppe.

"Vi er heldigvis ikke blevet overrendt her i opstartsfasen, hvilket flugter godt med strategien, da vi jo har otte fleksjobbere, som skal kunne finde ro i arbejdet og tage et naturligt ejerskab. De er vores førsteprioritet. Og de klarer det forbavsende godt, hjælper hinanden indbyrdes, og der udvises stor empati. Vi har haft ca. 20 besøgende om dagen, hvilket har været et godt niveau at starte på, men nu er vi også så småt klar til, at der kommer mere opmærksomhed om projektet," siger Christian Poul Petersen, der også håber at få tid til at vise lidt rundt i etablissementet og fortælle om projektet på dagen. 

Kultour de chambre
Den festlige begivenhed vil i den grad blive udnyttet til at give et indblik i nogle af de mange kulturfacetter, de to huse har at byde på. Alle gæster opfordres derfor til at få sig en på opleveren: der vil være omvisninger samt underholdning ved bl.a. musikskolen og billedskolen. En smule jazzforkælelse bør man også kunne forvente, ligesom kunstneren Bue Bredsdorff inviterer inden for i Sønderhå-barndomshjemmet i form af en præsentation af tegneserien HJEM. Det er med andre ord en pose velblandede kulturbolsjer, der langes over disken, inden de unge efter nogle timer overtager showet.

Til den afsluttende del af fejringen er musikerne Summers og Code Walk programsat, så er man til hiphop, gospel og lyn-house, er det især denne del, man skal glæde sig til.

"Det har været en hård proces at være ungdomshusvild, der har ikke været overskud til så meget – så nu glæder vi os bare til at flytte ind! I byggeperioden har Plantagehuset, Thisted Musikteater og Thisted Gymnasium været behjælpelige med lokaler til både møder og events, især Finn Ryberg fra Plantagehuset har hjulpet os meget den sidste måneds tid," fortæller bestyrelsesformand i URT Mads Bakke Nielsen, der navnlig glæder sig til fremtidens samarbejder med Spillestedet Thy og Madværkstedet.

Se mere om eventen her.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!