Let the games begin!

Overlay

04. december 2017

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

Torsdag d. 7. december forvandles Plantagehuset i Thisted til en intellektuel kampplads, når seks 6. klasser mødes for at dyste i en hæsblæsende første runde af vidensquizzen Smart Parat Svar. Emnerne spænder lige fra historie og naturvidenskab til film og eventyr – og kun holdet med de absolut kvikkeste quizzere går videre.

Det er blevet tid til at hylde bogorme, læseheste og klogeåger. Det er nemlig nu, Smart Parat Svar – den landsdækkende læse- og vidensquiz – der gør læselyst, samarbejde og paratviden til succeskriterier i en nervepirrende konkurrence, løber af stablen. Der er både intens spænding og flotte præmier på højkant, og i år har Thy 30 knivskarpe elever fordelt på fem skoler med i legene.

Naturfriskole er klar til at gå i ringen
På Vejlernes Naturfriskole har man længe haft et godt øje til Smart Parat Svar, tiden har aldrig helt været til det. Men i år er eleverne klar til kamp.

"Klassen har selv sammensat deres hold, og de har forsøgt at være taktiske ved at spænde bredt og få nogle forskellige typer kloge-åger med. Det betyder også, at dem, der ikke kom med, ikke er så skuffede, fordi de selv har været med til at bestemme det," forklarer Ditte Søndergård, der underviser i 6. klasse på Vejlernes Naturfriskole, og roser Smart Parat Svar for at give børnene lyst til at læse på en anderledes måde.

Læsehestenes landskamp
Nogle tænker måske, at sådan noget med læsning og paratviden kan lyde kedeligt. Men det er langt fra tilfældet. På Østre Skole har man flere gange før deltaget i Smart Parat Svar, og lærer Jannie Kristensen husker især tilbage på konkurrencedagen som en dag fuld af energi og godt humør:

"Der var rigtig, rigtig god stemning. Jeg vil sige, stemningen var en landskamp værdig. Der var kampgejst, og de heppede på hinanden," fortæller Jannie Kristensen, der i år har sin 6. klasse med under holdnavnet 'Power Skolen'.

Afgørelsens time
I løbet af de næste par måneder vil i alt 560 elever fra landets 6. klasser konkurrere om en plads i den store finale, der finder sted d. 7. februar i Odense. Her skal 12-årige besserwissere fra hele landet kæmpe om vindertitlen 'Danmarks klogeste klasse' og den imponerende vinderpræmie på 10.000 kr.

Det handler jo ikke kun om at vinde, men Jannie Kristensen fra Østre Skole kan i hvert fald berette, at især drengene i hendes klasse drømmer om en finaleplads. "Børnene glæder sig til at se, hvor langt de kan komme med deres paratviden. De har store ambitioner!"

Smart Parat Svar
Quizzen er udviklet i 2005 af Gentofte Bibliotekerne og er et samarbejde mellem landets biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen og de otte TV2-regioner. Læs mere om Smart Parat Svar her.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!