Nordvest – Thydigte

Overlay

24. april 2017

af Martin Arthur

Andre kulturaktiviteter

Thydigteren Peter G. Westergaard causerer via sine digte og tekster om livet før og nu fra sin barndomsegn omkring Nors og Thisted.

Nordvest er en finurlig digtsamling, der både er sjov og alvorlig på en gang. Den tager udgangspunkt i Thy med komiske iagttagelser og underfundige historier. Digtene giver et personligt og poetisk signalement af en opvækst i Thy. Men digtsamlingen handler også et stykke danmarkshistorie set gennem et digter-jeg, der både tager outsiderens og den indviedes position i forhold til at skildre almene træk mellem mennesker og i det danske samfund generelt. 

Troldborgmanden kørte mælk
fra alle gårdene på egnen.
Han havde et indforstået smil,
der ikke var til at misforstå.
Han kunne forvandle sig til en hare
og springe rundt blandt husene
og lytte med lange ører til,
hvad folk sagde bag gardinerne.

Han kunne endda finde på
at gnide køerne over ryggen,
så de kastede kalven utidigt.
Det var en slags terror,
børn kunne forstå.

Digtsamlingen tager livtag med flere aktuelle og alvorlige samfundstemaer: Udkantsdanmark, livet på landet kontra velfærdssamfundet, nationalitet/regionalitet, kristendom kontra ateisme, manderollernes opløsning og flygtningeproblematikken.

Nordvest er en undersøgelse af det danske sprogs variation med en klar vestjysk sprogtone, som flere steder slår direkte over Thybomål.

Forfatteren, Peter Graarup Westergaard, er født i Thy i 1975 og voksede op på en gård ved Nors. Han er mag.art. i litteraturhistorie.

Se mere her.

Tilbage til oversigten »

Del med dine venner!